[TR] FRP Irklar: Elf

Elfler, dünyada yaşayan ama tamamen onun parçası olmayan, başka dünya lütfuyla büyülü bir halktır. Eterik güzelliğin kendini gösterdiği eski ormanların ortasında, peri ateşi ışıltılarıyla aydınlanmış gümüş renkli kulelerde, yumuşak müziğin havayı doldurduğu ve esintili yumuşak kokuların bulunduğu yerlerde yaşarlar. Elfler doğa ve büyü, sanat ve sanatçılık, müzik ve şiir, ve dünyanın güzel şeylerini severler.

elf

Zayıf ve Zarif

Elfler, olağanüstü zarafet ve güzel özellikleriyle, insanlar ve diğer birçok ırkın üyeleri için harikulade güzel görünürler. Ortalama bir insandan biraz daha kısadırlar, boyları 5 feet’ten (150 cm) biraz daha kısa boydan 6 feet’in (180 cm) üzerine kadar değişir. İnsanlardan çok daha zayıf bir vücut yapıları vardır, 100 – 145 lbs (50-70 kg) ağırlıktadırlar. Erkek ve dişilerin boyları hemen hemen aynıdır, ve sadece erkekleri marjinal biçimde dişilerden daha ağırdır.

Elflerin ten rengi normal insanların ten renkleri aralığına ek olarak ayrıca bakır, bronz, ve neredeyse mavimsi-beyaz renkleri de içerebilir, saçları yeşil veya mavi, ve gözleri de sıvı altın veya gümüş gölü gibidir. Elflerin vücutlarında ve yüzlerinde kıl bulunmaz. Parlak renklerde şık giysileri tercih ederler ve basit ama güzel mücevherlerden hoşlanırlar.

Zamansız Bir Perspektif

Elfler, 700 yılı aşkın bir süre yaşayabilirler ve bu onlara daha kısa ömürlü ırkları daha derinden zedeleyebilecek olaylara bakışlarında geniş bir perspektif kazandırmaktadır. Sıklıkla olaylar karşısında heyecan yerine neşe, aç gözlülük yerine merak duyarlar. Beklenmedik küçük tesadüfler karşısında ilgisiz ve soğukkanlı görünme eğilimindedirler. Ne var ki bir amaca, bir hedefe doğru ilerlerken, gerek macera olsun, gerek görev, veya yeni bir yetenek veya sanat öğrenirken, son derece odaklanmış ve acımasız olabilirler. Kolay kolay dost veya düşman edinemezler, ancak bir defa edindiklerinde de kolay kolay unutamazlar. Ufak tefek hakaretlere küçümsemeyle ve büyük hakaretlere is intikamla karşılık verirler.

Gizli Orman Diyarları

Birçok elf ağaçlar arasına gizlenmiş küçük orman köylerinde ikamet ederler. Avlanırlar, ağaçlardan yiyecek toplarlar, sebze yetiştirirler, yetenekleri ve büyüleri onlara toprağı temizleyip ve sürmeye gerek duymadan yiyecek üretmelerini sağlar. Oldukça yetenekli zanaatkarladır, kaliteli işçilik ile kıyafetler ve sanat eserleri üretirler. Yabancılarla temasları genellikle kısıtlı olsa da bazı elfler el yapımı ürünlerin ve metallerin (madencilikle ilgilenmezler) ticaretini yaparak iyi bir yaşam sürerler.

Kendi toparkları dışında karşılaşabileceğiniz elfler genellikle gezgin şairler, sanatçılar, veya bilge filozoflardır. İnsan soyluları, çocuklarına kılıç oyunu veya büyü öğretmesi için elf eğitmenlerden hizmet almak için birbirleriyle yarışırlar.

Keşif ve Macera

Elfler gezip dolaşma arzusu yüzünden maceraya atılırlar. Uzun ömüre sahip oldukları için, araştırma ve keşfetmenin tadını çıkarabilirler. İnsan topluluğunun günden güne bir değişim sistematiği olan fakat onyıllar ölçeğinde sürekli değişen yaşam temposundan hoşlanmazlar, bu nedenle özgürce dolaşabilecekleeri ve kendi yaşam temposuna uygun bir kariyer bulurlar. Elfler ayrıca kendi askeri hünerlerinden ve daha büyük büyü gücü kazanmaktan keyif alırlar, ve maceralara atılmak onlara bunları yapma olanağı verir. Bazıları isyancılarla beraber zulme karşı mücadele verebilir, bazıları da ahlaki amaçlarda şampiyon haline gelebilir.


KİBİRLİ FAKAT SICAKKANLI

Her ne kadar kibirli olsalar da, elfler genellikle yüksek beklentilerinden yoksun olanlar için bile sıcakkanlıdır – ki bunların çoğu elf olmayan ırklardır. Yine de, hemen herkesin içinde iyilik bulabilirler.

Cüceler. “Cüceler sıkıcı, sakar budalalardır. Fakat mizah, sofistikelik, ve görgü kurallarından yoksun olsalar da kahramanlıkları bunu telafi eder. Ve itiraf etmeliyim ki en iyi ustaları elf kalitesine yaklaşan sanat eserleri üretirler. ”

Buçukluklar. “Buçukluklar basit zevklerin insanlarıdır ve bu hor görülecek bir nitelik değildir. Onlar iyi bir halktır, birbirlerini umursarlar ve bahçeleriyle ilgilenirler, ve lazım olduğunda göründüklerinden daha sert olduklarını kanıtlamışlardır.”

İnsanlar. “Bütün bu telaş, hırsları ve yaşamları geçip gitmeden önce bir şeyleri gerçekleştirme çabası —insan çabaları bazen çok nafile gibi görünüyor. Ama sonra neler başardıklarına bakarsınız ve bu başarılarını takdir etmek zorunda kalırsınız. Keşke biraz yavaşlayabilseler ve biraz daha detaylandırma yapabilseler.”


Elf İsimleri

Elfler, yüzlerce doğum gününden bir süre sonra kendilerini yetişkin ilan edinceye kadar çocuk olarak kabul edilirler ve bu dönemden önce çocuk isimleriyle çağrılırlar.

Yetişkinlik ilan ederken, bir elf bir yetişkin ismi seçer, ancak onu gençliğinden beri tanıyanlar çocuk ismini kullanmaya devam edebilir. Her elfin yetişkin ismi, saygın bireylerin veya diğer aile üyelerinin isimlerini yansıtabilecek olsa da, benzersiz bir yaratımdır. Erkek isimleri ve kadın isimleri arasında küçük bir ayrım vardır; Buradaki gruplar sadece genel eğilimleri yansıtmaktadır. Ayrıca, her elf bir aile adı taşır, tipik olarak diğer Elvish kelimelerinin bir birleşimi. İnsanlar arasında seyahat eden bazı elfler aile isimlerini Ortak dile çevirir, ancak diğerleri Elfçe versiyonunu korurlar.

Çocuk İsimleri: Ara, Bryn, Del, Eryn, Faen, Innil, Lael, Mella, Naill, Naeris, Phann, Rael, Rinn, Sai, Syllin, Thia, Vall

Erkek Yetişkin İsimleri: Adran, Aelar, Aramil, Arannis, Aust, Beiro, Berrian, Carric, Enialis, Erdan, Erevan, Galinndan, Hadarai, Heian, Himo, Immeral, Ivellios, Laucian, Mindartis, Paelias, Peren, Quarion, Riardon, Rolen, Soveliss, Thamior, Tharivol, Theren, Varis

Dişi Yetişkin İsimleri: Adrie, Althaea, Anastrianna, Andraste, Antinua, Bethrynna, Birel, Caelynn, Drusilia, Enna, Felosial, Ielenia, Jelenneth, Keyleth, Leshanna, Lia, Meriele, Mialee, Naivara, Quelenna, Quillathe, Sariel, Shanairra, Shava, Silaqui, Theirastra, Thia, Vadania, Valanthe, Xanaphia

Aile İsimleri (Ortak Dil Çevirileri): Amakiir (Cevherçiçeği), Amastacia (Yıldızçiçeği), Galanodel (Ayfısıltısı), Holimion (Elmasçiği), Ilphelkiir (Açancevher), Liadon (Gümüşyaprak), Meliamne (Meşetopuk), Naïlo (Gecemeltemi), Siannodel (Ayderesi), Xiloscient (Altınyaprak)

Alt Irk

Elf halkları arasındaki kadim ayrılıklar üç ana alt ırka neden oldu: yüksek elfler, orman elfleri ve genelde drow olarak adlandırılan kara elfler. Aşağıdaki iki alt ırktan birini veya başka bir kaynaktan bir alt ırk seçin. Bazı dünyalarda bu alt ırklar da kendi aralarında bölünmüştür (Unutulmuş Diyarlar’ın (Forgotten Realms) güneş elfleri ve ay elfleri gibi), yani eğer dilerseniz, daha dar bir alt ırk seçimi yapabilirsiniz. Seçim yaparken DM’inize danışmanız yerinde olacaktır. (Örneğin ben kendi oyunlarımda Drow alt ırkını da oyuncu olarak kabul ediyorum.)


DROW’UN KARANLIĞI

Eğer ünlü bir istisna olmasaydı, drow ırkı evrensel olarak değiştirilecekti. Çoğu kişiye göre, onlar, sadece en karanlık gecelerde yeryüzü sakinlerini yağmalamak ve katletmek için ortaya çıkan, Underdark’ın yeraltı derinliklerinde yaşayan, iblislere ibadet eden çapulculardır. Drow toplumu ahlaksızdır ve cinayetlere ve toplumsal konum için yarışan soylu aileler gibi ailelerin imhasına onay veren örümcek-tanrıça Lolth’un beğenisini kazanmak için gözleri dönmüştür.

Yine de bir drow, en azından, bu kalıbı kırdı. Unutulmuş Diyarlar (Forgotten Realms) dünyasından, Drizzt Do’Urden, Kuzey’in korucusu, zayıfların ve masumların iyi kalpli koruyucusu olarak kendini kanıtladı. Mirasını reddederek, ona korku ve tiksinmeyle bakan bir dünyada başıboş dolaşan Drizzt, onun ayak izlerini takip eden, Underdark’taki yuvalarındaki şeytani (kötücül) toplumdan ayrı bir hayat bulmaya çalışa birkaç drow için bir modeldir.

Drowlar yeryüzü sakinlerinin köle olarak kullanılması dışında hiçbir değeri bulunmayan varlıklar olduğuna inanarak büyür. Bir vicdan geliştiren veya diğer ırklarla işbirliği yapmak durumunda kalan bir drow önyargının üstesinden gelmeyi çok zor bulur, özellikle de sık sık nefretin alıcı tarafında iken.


Elf Özellikleri

Elf karakterinizin binlerce yıllık elf gelişiminin bir sonucu olarak çeşitli doğal yetenekleri vardır.

Kabiliyet Skoru Artışı (Ability Score Increase)

Çeviklik (Dexterity) skoru 2 artar.

Yaş (Age)

Elfler, insanlarla aynı yaşta fiziksel olgunluğa eriştikleri halde, elflerin yetişkinlik anlayışı, dünya deneyimini kapsayacak şekilde fiziksel büyümenin ötesine geçer. Bir elf, tipik olarak, yetişkinliğe geçişini ve yetişkin ismini 100 yaş civarında ilan eder ve 750 yaşına kadar yaşayabilir.

Şahsiyet (Alignment)

Elfler özgürlüğü, çeşitliliği, ve kendini ifade etmeyi severler, bu nedenle kaosun daha hassas yönlerine doğru şiddetle eğilirler. Diğerlerinin özgürlüğüne de tıpkı kendilerininkine olduğu gibi değer verirler ve korurlar, ve genelde iyicil (good) şahsiyettedirler. Drow burada bir istisna; Underdark’a sürgün edilmeleri onları habis ve tehlikeli hale getirdi. Drow genelde kötücül (evil) şahsiyettedir.

Ebat (Size)

Elfler 5 ft (150 cm) ile 6 ft (180 cm) arası boydadırlar ve zayıf bir vücut yapıları vardır. Ebatları ise Orta (Medium).

Hız (Speed)

Temel yürüme hızınız 30 ft.

Karanlıkta Görüş (Darkvision)

Alacakaranlık ormanlara ve gece gökyüzüne alışkın olduğunuzdan, karanlık ve loş ortamlarda üstün bir görüşe sahip olursunuz. Loş ışıkta sanki parlak ışıktaymış gibi 60 ft, ve karanlıkta sanki loş ışıktaymışsınız gibi görürsünüz. Karanlıkta iken renkleri ayırt edemez, sadece gri tonlarında görürsünüz.

Keskin Hisler (Keen Senses)

Algılama (Perception) yeteneğinde ustalık sahibisiniz.

Peri Soyu (Fey Ancestry)

Cezbedilmeye (charm) karşı kurtarma atışında (Saving Throw) avantajınız var, ve büyü ile uyutulamazsınız.

Trans (Trance)

Elfler uykuya ihtiyaç duymazlar. Bunun yerine, günde 4 saat, yarı bilinçli bir halde, derin meditasyon yaparlar. (Bu şekildeki derin meditasyona Ortak Dil’de “trans” denir.) Meditasyon esnasında, rüya görebilirsiniz; bu tür rüyalar aslında yıllar boyu süren pratiklerin zihinsel refleks haline gelmiş şeklidir. Bu şekilde dinlendikten sonra, bir insanın 8 saat uyuyarak kazandığı tüm faydaların aynılarını kazanmış olursunuz.

Diller (Languages)

Ortak Dil ve Elfçe’yi konuşabilir, okuyabilir, ve yazabilirsiniz. Elfçe akıcı, hafif ahenkli tonlamalı, ve girift gramere sahip bir dildir. Elf edebiyatı oldukça çeşitli ve zengin, elf şarkıları ve şiirleri ise diğer ırklar arasında oldukça meşhurdur. Birçok ozan bu dili öğrenir, bu sayede Elfçe balatları repertuarlarına ekleyebilirler.

Yüksek Elf (High Elf)

Bir yüksek elf olarak keskin bir zekaya ve en azından büyünün temelleri üzerine ustalığa sahipsiniz.

Faerûn’un güneş elfleri (ayrıca altın elfler olarak da çağrılırlar) bronz ten ve bakır rengi, siyah, veya altın sarısı saçlara sahiptirler. Ay elfleri (ayrıca gümüş elfler veya gri elfler olarak da çağrılırlar) daha soluk bir tene sahiptirler, tenleri yer yer mavi izler barındıran kaymaktaşı beyazıdır. Saçları sıklıkla gümüş-beyaz, siyah, veya mavidir, fakat çeşitli sarışın gölgeli, kahverengi, ve kırmızı saçlar da çok nadir değildir. Gözleri altın benekli mavi veya yeşildir.

Kabiliyet Skoru Artışı (Ability Score Increase)

Zeka (Intelligence) skoru 1 artar.

Elf Silah Eğitimi (Elf Weapon Training)

Uzun kılıç (longsword), kısa kılıç (shortsword), kısa yay (shortbow), ve uzun yay (longbow) üzerinde ustalık sahibisiniz.

Tılsım (Cantrip)

Büyücü (Wizard) büyü listesinden seçiminize göre bir tılsım (cantrip) biliyorsunuz. Zeka (Intelligence) büyü yapma kabiliyetinizdir.

İlave Dil (Extra Language)

Seçtiğiniz ilave bir dili konuşabilir, okuyabilir, ve yazabilirsiniz.

Orman Elfi (Wood Elf)

Bir orman elfi olarak, keskin duyularınız ve sezgileriniz var, ve tez ayaklarınız sayesinde ormanlarınızda hızlı ve sessizce ilerleyebilirsiniz.

Orman elflerinin tenleri, zaman zaman yeşil izler barındıran bakır tonlarında olmaya eğilimlidir. Saçları genellikle kahverengi ve siyahtır, fakat nadiren sarışın veya bakır rengi de görülür. Gözleri yeşili kahverengi, veya eladır.

Kabiliyet Skoru Artışı (Ability Score Increase)

Bilgelik (Wisdom) skoru 1 artar.

Elf Silah Eğitimi (Elf Weapon Training)

Uzun kılıç (longsword), kısa kılıç (shortsword), kısa yay (shortbow), ve uzun yay (longbow) üzerinde ustalık sahibisiniz.

Tez Ayak (Fleet of Foot)

Temel yürüme hızınız 35 ft.

Vahşi Maske (Mask of the Wild)

Sadece yeşillik, şiddetli yağmur, yağan kar, sis ve diğer doğal fenomenler tarafından hafifçe gizlenmiş olduğunuzda bile saklanmaya çalışabilirsiniz.

 

One comment

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.