[TR] FRP Irklar: Buçukluk

Evin konforu birçok buçukluğun hayatının amacıdır: yağmacı canavarlardan ve çatışan sordulardan uzakta, sessiz ve huzur içinde yerleşecek bir yer; harlı bir ateş ve cömert bir yemek; iyi bir içki ve iyi bir sohbet. Bazı buçukluklar günlerini uzaklardaki tarım topluluklarında geçirseler de, diğerleri sürekli seyahat eden, açık yolun ve yeni ufukların ve halkların harikalarını keşfetmek için geniş ufuklar açan göçebe gruplar oluştururlar. Ama bu gezginler bile barış, yiyecek, ocak ve evi seviyor olsa da, ev bir toprak yol boyunca giden bir vagon ya da bir nehirden aşağı doğru yüzen bir sal olabilir.

halfling

Küçük ve Pratik

Ufak buçukluklar daha büyük yaratıklarla dolu bu dünyada dikkat çekmekten ve saldırganlıktan kaçınarak hayatta kalırlar. Yaklaşık 3 ft (90 cm) boylarıyla görece olarak zararsız görünürler ve böylece yüzyıllar boyunca imparatorlukların gölgesinde ve savaşın sınırında ve politik çekişmelerin içinde hayatta kalmayı başarmışlardır. Tıknaz olmaya meyillidirler, 40 – 45 lbs (20 – 22 kg) ağırlığındadırlar.

Buçuklukların ten rengi yanık tenden soluk tonlara kadar uzanır, ve saçları da genellikle kahverengi, kum kahverengisi renkte ve dalgalıdır. Kahverengi ve ela gözleri vardır. Erkek buçukluklar genelde uzun favoriler bırakırlar, aralarında sakal bırakanlar nadirdir, bıyık bırakan ise daha da nadir bulunur. Parlak renkleri tercih eden basit, rahat ve pratik kıyafetler giymeyi severler.

Buçukluk pratikliği kıyafetlerinin ötesine uzanır. Temel ihtiyaçları ve basit zevkleri için kaygılanırlar ve gösteriş yapma adetleri çok azdır. En zengin buçukluklar bile hazinelerini herkese göstermektense mahzende kilit altında tutarlar. Bir soruna en basit, en hızlı çözümü bulmakla ünlüdürler ve tereddüte kapılmak için çok az sabırları vardır.

Kibar ve Meraklı

Buçukluklar hoş ve neşeli kişilerdir. Aile ve arkadaşlık bağlarına, altın ve ihtişam rüyalarını barındıran ocak ve evin konforu kadar değer verirler. Aralarındaki maceracılar bile sırf iletişim, arkadaşlık, seyahat arzusu, veya merak yüzünden dünyaya açılırlar. Yeni şeyleri, hatta egzotic bir yemek veya bilmedikleri tarzda bir kıyafet gibi basit şeyleri bile keşfetmeye bayılırlar.

Buçukluklar kolayca acıma duygusu hissederler ve herhangi bir canlının acı çektiğini görmekten nefret ederler. Cömerttirler, fakir oldukları zamanlarda bile ellerindekileri seve seve paylaşırlar.

Kalabalığa Karışan

Buçukluklar insan, cüce, veya elf topluluklarına uyum sağlamada ve kendilerini değerli ve hoş karşılanır yapmada beceriklidirler. Dikkat çekmeyen ve mütevazı doğaları sayesinde gereksiz ilgi çekmekten kaçınırlar.

Buçukluklar diğerleriyle kolayca çalışabilirler ve arkadaşlarına sadıktırlar, buçukluk olsalar da olmasalar da.Dostları, aileleri veya toplulukları tehdit edildiğinde olağanüstü bir gaddarlık sergileyebilirler.

Kırsal Şakalar

Çoğu buçukluk geniş çiftlikleri ve bakımlı bahçeleri olan küçük, huzur dolu toplumlarda yaşarlar. Çok nadiren kendi krallıklarını kurarlar veya kendi sessiz ilçelerinin dışında toprakları ellerinde tutarlar. Genelde hiçbir buçukluk soyluluğu veya kraliyetini tanımazlar, bunun yerine rehberlik etmeleri için aile büyüklerine başvururlar. Aileler, imparatorlukların yükseliş ve çöküşlerine rağmen kendi geleneksel adetlerini korurlar.

Birçok buçukluk sıkı çalışmalarının ve sadakatlerinin onlara varlıklı ödüller ve konfor sağladığı diğer ırklar arasında yaşarlar. Bazı buçukluklar bir hayat biçimi olarak seyahat ederler, bir yerden bir başka yere vagonlarını sürerler, teknelerini yüzdürürler ve kalıcı bir ev inşa etmezler.


CANAYAKIN VE POZİTİF

Buçukluklar herkesle birlikte olmaya çalışır ve kapsamlı genellemeler yapmak için gönülsüzdürler—özellikle de negatif olanları.

Cüceler. “Cüceler sadık arkadaşlar edinirler, ve verdikleri sözleri tutacaklarına güvenebilirsin. Ama arada bir de olsa gülümseseler canları mı yanar?”

Elfler. “Çok güzeller! Yüzleri, müzikleri, zarafetleri ve her şeyleri. Muhteşem bir rüyadan çıkıp gelmiş gibiler. Fakat o gülümseyen yüzlerinin ardında neler olup bittiğini hiç kimse söyleyemez—kesinlikle açığa vurduklarından daha fazlası.”

İnsanlar. “İnsanlar çok fazla bizim gibiler, gerçekten.En azından bazıları öyle. Kalelerden ve hisarlardan çık, git çiftçilerle ve çobanlarla konuş, iyi ve sağlam bir halk bulacaksın. Baronların ve askerlerin yanlış bir tarafı yok—onların inançlarına hayran olmalısınız. Ve kendi topraklarını korurken, bizi de korumuş olurlar.”


Fırsatları Keşfetmek

Buçukluklar genellikle kendi topluluklarını korumak, arkadaşlarına destek olmak, veya geniş ve harikalarla dolu dünyayı keşfetmek için macera yolunu seçerler. Onlar için kariyerden ziyade bir fırsat, hatta bazen bir zorunluluktur.

Buçukluk İsimleri

Bir buçukluğun doğduğu zaman verilen ismi, aile ismi, ve muhtemel bir lakabı olur. Aile isimleri sıklıkla nesiller boyunca aileye yapışmış bir lakaptır.

Erkek İsimleri: Alton, Ander, Cade, Corrin, Eldon, Errich, Finnan, Garret, Lindal, Lyle, Merric, Milo, Osborn, Perrin, Reed, Roscoe, Wellby

Dişi İsimleri: Andry, Bree, Callie, Cora, Euphemia, Jillian, Kithri, Lavinia, Lidda, Merla, Nedda, Paela, Portia, Seraphina, Shaena, Trym, Vani, Verna

Aile İsimleri: Brushgather, Goodbarrel, Greenbottle, High-hill, Hilltopple, Leagallow, Tealeaf, Thorngage, Tosscobble, Underbough

Alt Irk

Buçukluklar gerçek alt ırktan ziyade aile yakın akrabalıkları olmak üzere, hafifayak ve tıknaz olmak üzere iki ana çeşittir.

Buçukluk Özellikleri

Buçukluk karakteriniz tüm buçukluklar içinde ortak olan birçok özelliğe sahiptir.

Kabiliyet Skoru Artışı (Ability Score Increase)

Çeviklik (Dexterity) skoru 2 artar.

Yaş (Age)

Bir buçukluj 20 yaşında yetişkinliğe ulaşır ve genellikler ikinci asırlarının ortalarına kadar yaşarlar.

Şahsiyet (Alignment)

Buçuklukların çoğunluğu Kanuni İyi (Lawful Good) şahsiyettedir. Kural olarak, iyi kalpli ve kibardırlar, diğerlerinin acı çekmesini görmekten nefret ederler, ve zulme karşı hiç toleransları yoktur. Ayrıca düzene ve geleneğe sıkı sıkıya bağlıdırlar, ağırlıkla kendi toplumlarının desteğine ve eski adetlerin konforuna meyillidirler.

Boyut (Size)

Buçukluklar ortalama 3 ft (90 cm) boyunda ve 40 lbs (20 kg) ağırlığındadırlar. Ebatınız ise Küçük (Small).

Hız (Speed)

Temel yürüme hızınız 25 ft.

Şanslı (Lucky)

Bir saldırı zarı (attack roll), kabiliyet kontrolü (ability check), veya kurtarma atışı (saving throw) için d20 attığınızda 1 gelirse, zarı tekrar atabilirsiniz ve bu yeni attığınız zarda çıkan sayıyı kullanmak zorundasınız.

Cesur (Brave)

Korkutulma (frightened) durumuna karşı kurtarma atışı (saving throw) yaparken avantajlı atarsınız.

Buçukluk Atikliği (Halfling Nimbleness)

Sizden daha büyük bir yaratığın bulunduğu alanın içinden geçerek hareket edebilirsiniz.

Diller (Languages)

Ortak Dil ve Buçukluk dilini konuşabilir, okuyabilir, ve yazabilirsiniz. Buçukluk dili gizli değildir, ancak buçukluklar bunu başkalarıyla paylaşmaya gönülsüzdür. Çok az yazarlar, bu nedenle zengin bir edebiyatları yoktur. Bununla beraber, sözlü gelenekleri çok güçlüdür. Neredeyse tüm buçukluklar ikamet ettikleri veya seyahatlerinde üzerinden geçtikleri toprağın sahipleriyle sohbet etmek için Ortak Dil kullanırlar.

Hafifayak Buçukluk (Lightfoot Halfling)

Bir buçukluk olarak kolaylıkla dikkatli bakışlardan gizlenebilir, hatta diğer kişileri bile gizlenme amacıyla kullanabilirsiniz. Duygusal davranmaya ve başkalarıyla iyi geçinmeye eğilimlisiniz. Unutulmuş Diyarlarda (Forgotten Realms) hafifayak buçukluklar en ücralara kadar yayıldılar, bu nedenle en çok görülen çeşittirler.

Hafifayaklar gezmeye diğer buçukluklardan daha fazla meyillidir ve sıklıkla diğer ırklar arasında göçebe hayatı yaşarlar.

Kabiliyet Skoru Artışı (Ability Score Increase)

Karizma (Charisma) skoru 1 artar.

Doğal Gizlilik (Naturally Stealthy)

Sizden sadece bir boy büyük olan bir yaratık tarafından gizlendiğinizde bile saklanmaya (hide) çalışabilirsiniz.

Tıknaz Buçukluk

Bir tıknaz buçukluk olarak ortalamadan daha dayanıklı olursunuz ve zehire karşı biraz direnciniz olur. Bazıları tıknaz buçuklukların cüce kanı taşıdığını söyler. Unutulmuş Diyarlar’da (Forgotten Realms) bu buçukluklara güçlükalp denir ve güneyde oldukça yaygındırlar.

Kabiliyet Skoru Artışı (Ability Score Increase)

Bünye (Constitution) skoru 1 artar.

Tıknaz Dayanıklılığı (Stout Resilience)

Zehire karşı kurtarma zarında (zaving throw) avantajınız var, ve zehir hasarına (poison damage) karşı direnç (resistance) sahibisiniz.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.